Pse inflacioni nuk ndikon njëjtë tek të gjithë njerëzit?

Kostoja e jetesës është më shumë se 10 për qind më e lartë se një vit më parë, thonë shifrat zyrtare. Por ju mund të ndjeni se faturat tuaja janë rritur shumë më tepër, raporton BBC.

Kjo për shkak se norma juaj e inflacionit personal drejtohet nga faktorë specifikë për ju: nëse jeni dikush që blen shumë benzinë, shpenzimet tuaja javore do të jenë rritur shumë më tepër sesa dikush që lëviz me biçikletë kudo, për shembull.

Këtu janë disa mënyra se si përvoja juaj individuale e rritjes së çmimeve mund të jetë në kundërshtim me atë që raportohet në lajme.

Inflacioni matet duke marrë një “shportë” tipike mallrash e shërbimesh dhe duke parë se sa po rriten në çmim, transmeton Telegrafi.

Përmbajtja e asaj shporte ndryshon çdo vit me ndryshimin e zakoneve. Xhaketa prej materialit të kafshëve apo veshje sportive?

Zyrtari për Statistikat Kombëtare (ONS) të Britanisë së Madhe, i cili është përgjegjës për llogaritjen e statistikave të inflacionit, thotë se jeni në trend për vitin 2022.

Megjithatë, në epokën e punës hibride, kostumet janë jashtë, dhe xhaketat, për udhëtimet më sporadike në zyrë, janë në vend.

Ushqimet e furrës janë gjithashtu jashtë, sepse njerëzit që punojnë nga shtëpia kanë më shumë gjasa të ushqimet duke blerë vakte të paketuara.

Jo gjithçka që blini pasqyrohet në shifrat zyrtare të inflacionit, thonë statistika britanike.

Është gjithashtu një çështje se sa

Nuk është vetëm ajo që është në shportën e ONS-it që rivlerësohet në fillim të çdo viti – por sa i rëndësishëm luan ai artikull në shpenzimet tona të përditshme.

Çdo artikull ka një “peshë” të caktuar, kështu që ndryshimi i çmimit të benzinës do të ketë një ndikim shumë më të madh sesa nëse kostoja e çajit rritet – thjesht sepse ne shpenzojmë një pjesë shumë më të madhe të të ardhurave tona në benzinë.

Ndonjëherë kjo do të thotë se ka pak vonesë. Për shembull, aktualisht, ONS supozon se faturat e energjisë shtëpiake përbëjnë rreth 3.5 për qind të shpenzimeve, që ishte e saktë për periudhën e fillim vitit 2022.

Por me çmimet e energjisë që pritet të dyfishohen, ato në fund do të zënë 7 për qind ose më shumë nga një buxhet tipik i familjes. Kjo do të thotë se norma zyrtare e inflacionit mund të mos reflektojë plotësisht ndikimin e rritjes së faturave të energjisë deri vitin e ardhshëm.

Nga ana tjetër, zyra e statistikave nuk ka vendosur ende se si do të llogarisë ndihmën që u jepet familjeve këtë vjeshtë, e cila do të kompensojë një pjesë të rritjes.

Ndihma nuk do të pasqyrohet automatikisht në shifrat totale të inflacionit, por duhet të ndihmojë në lehtësimin e presionit.

Çfarë lloj shtëpie keni gjithashtu ka rëndësi

Inflacioni është nxitur kryesisht nga kostot më të larta të energjisë gjatë vitit të kaluar – por faturat ndryshojnë shumë nga familjet.

Për 86 për qind të shtëpive në Mbretërinë e Bashkuar që ngrohen kryesisht me gaz, faturat janë rritur më shumë, sesa ato ku ngrohja bëhet nga nafta ose energjia elektrike.

Efikasiteti i karburantit bën gjithashtu një ndryshim të madh. Shtëpitë vlerësohen për performancën e energjisë, nga A në G, ku A është më efikasja.

Kostot mesatare të karburantit për shtëpitë në Angli me vlerësim aD janë një të pestën më të larta se për ato me një vlerësim A-C.

Ata me vlerësim G mund të paguajnë trefish më shumë; ato shtëpi të mëdha, por të periudhave të vështira vijnë me një çmim shtesë të padukshëm.

Janë bazat që po rriten

Midis 2014 dhe 2021, ONS llogarit se inflacioni ishte pothuajse i njëjtë për njerëzit në të gjitha grupet e të ardhurave.

Por kjo ka ndryshuar këtë vit, sepse artikujt kryesorë që po rriten në çmim janë gjërat kryesore: ushqimi si dhe energjia. Kjo ka një ndikim më të madh tek ata me të ardhurat më të ulëta.

Në fillim të vitit 2022, faturat e energjisë zakonisht përbënin vetëm 2 për qind të shpenzimeve të 10 për qind më të pasur të shpenzimeve të familjeve. Por për 10 për qind të familjeve më të varfra energjia përbënte 7 për qind të buxheteve të tyre.

Edhe nëse ajo rezidencë e thatë është e shtrenjtë për t’u ngrohur, kjo mund të mos përfaqësojë një problem aq të madh për pronarin sa një person me të ardhura të ulëta në një apartament të vogël.

Instituti për Studime Fiskale, një institut hulumtues, vlerëson se familjet më pak të pasura do të përballen si pasojë me një normë inflacioni prej 18 për qind në tetor, krahasuar me 11 për qind për 20 për qind më të pasurit.

Rritja e të ardhurave mund të zbusë goditjen

Edhe nëse çmimet po rriten për të gjithë, dhimbja e çmimeve po ndryshon. Dhe e vetmja mënyrë për të ruajtur standardet e jetesës është të kemi më shumë para.

Paketa mesatare e pagës po dështon të përputhet me koston në rritje të jetesës; hendeku midis të dyjave është më i madhi për të paktën dy dekada.

Sektori privat – në veçanti hoteleria, ku mungesat e stafit kanë qenë akute, dhe shërbimet financiare – zakonisht kanë parë rritje më të mëdha pagash sesa sektori publik.

Ata që mbështeten në pensionin shtetëror ose në Kredinë Universale mund të shohin që ato norma të rriten me 10 për qind – por ata do të duhet të presin pranverën e ardhshme.

Pra, nëse mendoni se paratë tuaja shkojnë më pak se një vit më parë, shanset janë që nuk jeni vetëm