Qeveria e shkarkuar mbetet në detyrë për koronavirus

Fakti që Qeveria e Kosovës, që nga 26 marsi është në detyrë, pas votimit të mocionit të mosbesimit ndaj saj nga shumica e deputetëve të Kuvendit të Kosovës, nuk do të ndikojë negativisht në angazhimin në përballjen me virusin COVID-19, që njihet si koronavirusi i ri, thonë zyrtarët e qeverisë në detyrë.

Zëdhënësi i Qeverisë së Kosovës në detyrë, Përparim Kryeziu, thotë për Radion Evropa e Lirë që vendimet e deritashme të qeverisë për luftimin e përhapjes së mëtutjeshme të pandemisë së koronavirusit, nuk kanë pasur prapa motive politike. Si të tilla, sipas tij, ato vendime nuk duhet dhe nuk do të ndikohen nga zhvillimet politike dhe ato vazhdojnë të jenë në fuqi.

“Të gjitha institucionet përkatëse, të veshura me përgjegjësi për zbatimin e këtyre vendimeve dhe janë në krye të detyrës. Qeveria e Republikës së Kosovës, ndonëse në detyrë, ka kompetencë që të vazhdojë të ushtrojë vendimmarrje sa u përket masave dhe vendimeve të reja, varësisht nga zhvillimet në terren dhe ato vendime, gjithmonë sikurse deri më tash, do të jenë në përputhje me nevojat për mbrojtjen e shëndetit publik”, tha Kryeziu.

Demokratike e Kosovës, të cilat aktualisht kanë ministrat në dikasterët e qeverisë në detyrë.

Imer Mushkolaj, analist i çështjeve politike, duke folur për Radion Evropa e Lirë vlerëson se do të ishte e pafalshme për të dy partitë në qeverinë në detyrë, që udhëheqin me resorët përkatës për menaxhimin e situatës me koronavirus, në rast se nuk e kryejnë punët e tyre si duhet.

“Unë nuk pres që do të ketë probleme në menaxhim, për shkak se pastaj, njëmend flasim për rrezik shumë të madh për shëndetin e qytetarëve. Por, duhet që pavarësisht se nuk është qeveri me kompetenca të plota, po qeveri në detyrë, përgjegjësit e resorëve që menaxhojnë situatën e krijuar të jenë në nivelin e detyrës. Në radhë të parë ta kenë të rëndësishëm shëndetin e qytetarëve dhe pastaj të merren me këto përplasjet politike që po ndodhin këto ditët e fundit”, tha Mushkolaj.

Por, zëdhënësi i Qeverisë në detyrë, Kryeziu, thotë që bashkëpunimi brenda resorëve për menaxhmin e situatës në përballje me koronavirusin, mbetet obligim për të gjitha dikasteret. Ndërkaq, fakti që qeveria është vetëm në detyrë, sipas tij, nuk do të krijoj efekte që do ta dobësojnë luftën ndaj koronavirusit në terren.

“Ne presim që bashkëpunimi i deritashëm i ministrive, të cilat janë të veshura me përgjegjësi specifike, po ashtu edhe të institucioneve tjera, të jetë ashtu siç ka qenë deri më tash, marrë parasysh që bashkëpunimi i tyre është thelbësor për sigurimin e shëndetit publik të qytetarëve të Republikës së Kosovës. Në këto rrethana, nuk ka prioritet më të madh se sa ky qëllim”, u shpreh Kryeziu.

Analisti Mushkolaj shpreh mendimin që pikërisht për shkak se qeveria tashmë është në detyrë, drejtuesit e dikastereve qeveritare, sidomos ata që janë të përfshirë drejtpërdrejtë në parandalimin e përhapjes së koronavirusit, duhet të mos e zbehin angazhimin e deritashëm, në mënyrë që të mos bie as morali i vartësve të tyre në institucionet tjera.

“Pra, duke e pasë parasysh se si është menaxhuar situata deri më tash, unë kam besim që do të vazhdojë kështu. Politika, respektivisht, ngjarjet dhe zhvillimet e fundit politike, nuk do të ulin moralin qoftë të njerëzve politik që udhëheqin me këtë krizë, qoftë profesionistëve shëndetësor dhe të tjerë, të cilët deri më tash, njëmend kanë treguar se janë të përgjegjshëm dhe profesionist në kryerjen e detyrave të veta”, vlerësoi Mushkolaj.

Zyrtarët e Qeverisë së Kosovës në detyrë kanë konfirmuar që kordinimi i dikastereve ka vazhduar edhe pas votimit të mocionit të mosbesimit në Kuvendin e Kosovës.

Shembull për këtë, sipas tyre është edhe bashkëpunimi i fundit, ditën e enjte, ndërmjet Ministrisë së Punëve të Brendshme dhe Administratës Publike me Ministrinë e Ekonomisë, në bashkëpunim edhe me Administratën Tatimore të Kosovës, për hartimin e formateve për nxjerrjen e lejeve për të gjithë punonjësit brenda operatorëve ekonomik, të cilët vazhdojnë ta kenë të drejtën e zhvillimit të veprimtarive të tyre.

Në këtë mënyrë, sipas tyre, atyre punonjësve u mundësohet e drejta e qarkullimit të lirë dhe gjatë kohës së kufizimit të këtij qarkullimi. /REL/