Sa gjatë mund të mbijetojë koronavirusi në karton, plastikë dhe metal?

Një studim i sapo bërë ka hedhur dritë se sa gjatë mund të rezistojë virusi COVID-19 në sipërfaqe të ndryshme.

Kërkuesit nga Instituti Kombëtar për Alergji dhe Sëmundje Infektive në Montana kanë analizuar sa gjatë mund të mbijetojë COVID-19 në karton, plastikë dhe sipërfaqe të metalta.

“Ne analizojmë hedhjen në ajër dhe qëndrueshmërinë në sipërfaqe të COVID-19 krahasuar me SARSCoV-1”, tha drejtuesi i projektit studimor, Neeltje van Doremalen.

Sipas analizave, virusi mund të rezistojë në sipërfaqe bakri deri në 4 orë, ndërsa në kartonë deri në 24 orë.

Nga ana tjrtër, rezultatet tregojnë se virusi mund të zgjasë më shumë në materiale plastike dhe çelik. Sipas ekspertëve në këto materiale, COVID-19 zgjat deri në 3 ditë.