Helmimi i qytetarëve në Han të Elezit e Kaçanik, Ministria e Shëndetësisë furnizon me barna QKMF-të

Ministria e Shëndetësisë, ka njoftuar se bashkë me Shërbimin Spitalor Klinik dhe Universitar të Kosovës, e kanë bërë furnizimin me barna në Qendrën Kryesore Familjare në Han të Elezit, në kuadër të kërkesave për ndihmë emergjente, për shkak të dyshimeve për helmim nga uji i pijes.

Përvec, në komunën e Hanit të Elezit, Msh-ja ka bërë furnizimin me barna edhe në komunën e Kacanikut, për shkak të helmimit të qytetarëve nga uji i kontaminuar.

Në njoftimin e saj, Msh-ja, ka treguar për llojet e furnizimeve dhe sasinë e tyre në dy komunat e lartcekura:

Nga SP Ferizaj për QKMF Kaçanik (Furnizimi me datën 08.07.2022)

  1. Ringer sol 500 copë,
  2. NaCl 500ml 700 copë,
  3. Kanilla 22G 1000 copë,
  4. Hyoscine amp. 120 copë,

Nga QKUK per QKMF Hani i Elezit (Furnizimi me datën 12.07.2022)

  1. NaCl 500ml 500 copë,
  2. Hyoscine amp. 60 copë,
  3. Metoclopramide amp. 150 copë.

Po ashtu, Msh-ja ka bërë të ditur se komunat e tjera si ajo e Vitisë dhe Ferizajit, janë në gjendje gatishmërie për ta ndihmuar komunën e Hanit të Elezit, deri sa situata të qetësohet, pas dyshimeve për helmime nga uji i pijes.

Nga data 10 dhe 11 korrik të këtij viti, në komunën e Hanit të Elezit, janë paraqitur për ndihmë mbi 100 persona, me simptoma të njëjta sic janë, barkqitja, vjellja dhe temperatura.

Sipas IKShPK-së, numri i personave që kanë kërkuar ndihmë është shtuar kur edhe është lëshuar në përdorim edhe një burim i ri i ujit të pijshëm për të cilin dyshohet se është i kontaminuar.

Sipas këtij institucioni, nga mostrat ujit të cilat janë marrë për analiza fiziko-kimike, “përveç turbullirës në dy raste rezultojnë brenda parametrave normale”.

IKShPK, u ka bërë thirrje qytetarëve të komunës së Elez Hanit, që uji para përdorimit të vlohet.