Reka anulon tri vendime të ish-ministres Hoxha, thotë se u kursyen rreth 400 mijë euro

Reka anulon tri vendime të ish-ministres Hoxha, thotë se u kursyen rreth 400 mijë euro

Ka vetëm një muaj në krye të Ministrisë së Integrimeve Evropiane, por ministri Blerim Reka thotë se me anulimin e tri vendimeve të ish-ministres, Dhurata Hoxha ka kursyer 400 mijë euro. Në një intervistë për KosovaPress, Reka thotë se ka anuluar kontrata lobuese dhe këshillëdhënëse që nuk i shërbenin Kosovës dhe kontratën për qiranë e objektit jashtë ndërtesës qeveritare.

Ministri Reka foli edhe për liberalizimin e vizave, ku u shpreh optimist se këtë vit do të liberalizohet vizat për kosovarët, por që nuk dha ndonjë datë të caktuar.

“Një nga vendimet e para me marrjen e detyrës ishte urdhëresa për të ndaluar, bllokuar të gjitha procedurat e filluara. Qoftë për punësime, qoftë për kontrata në vepër, qoftë për avancime dhe qoftë për pagesa të çfarëdo lloji. Në këtë të fundit unë anulova kontratën për qira e objektit jashtë ndërtesës qeveritare. Konsideroj se me dy kate, mund të vendoset i tërë stafi për një punë solide. Kur them anulova kontratën, për mua ishte një kontratë e çuditshme sa i përket shumës së lartë. Diku rreth 23 mijë euro në muaj. Të cilës i shtohen shpenzimet për mirëmbajtje mujore prej 40 mijë eurosh i bie që vetëm për qira brenda vitit kjo ministri paguante 340 mijë euro para për objekt qira”, thotë ai.

Krahas kësaj, ministri Reka thotë se gjatë gjithë mandatit të tij si ministër do të vazhdojë me racionalizmin e kursimit.

“Në kundërshtim me obligimet që i kishte kjo ministri, dhe tërë qeveria për punësimin e kuadrove të shkolluara jashtë në vijën e bursistëve në universitete evropiane pash angazhime me kontrata mbi vepër në kuadro që nuk do të kontribuonin në procesin integruese. Fillova të analizoj tri kontrata për lobim dhe këshilla. Një ishte me kompani franceze një ishte me amerikane. Dhe një kontratë të tretë për përkrahje mediale, të cilat në muaj i kushtonin kësaj ministre diku në 93 mijë euro para. Krejt do të ishte në rregull sikur përmbajtja e realizuar në këto kontrata do të kontribuonte në procesin e integrimit evropian. Dhe e dyta nuk pash se impakti i këshillave, i lobimit kishte të bënte me procesin e integrimit evropian. Në mikro-plan ne si ministri me këto dy-tri intervenime të para të javës së parë arritëm t’i kursejmë buxhetit shtetëror diku rreth 400 mijë euro me vetëm këto veprime. Do të vazhdojmë prapë me racionalizimin, me kursimin me maksimalizimin e resurseve njerëzore me sa më pak shpenzimin e resurseve publike”, u shpreh Reka.