Studiuesit gjejnë lidhje mes apetitit dhe ekspozimit në diell

Sipas hulumtimeve të fundit nga Universiteti i Tel Avivit, ekspozimi në diell i bën burrat më të uritur, por jo gratë. Hulumtimi, i cili u krye duke përdorur modele laboratorike, zbulon se si mekanizmi metabolik aktivizohet ndryshe tek burrat dhe gratë. Sipas studiuesve, ekspozimi në diell tek meshkujt e specieve shtazore dhe tek njerëzit shkakton një proteinë të quajtur p53 për të riparuar çdo dëmtim të ADN-së që mund të jetë bërë në lëkurë si rezultat i ekspozimit, shkroi të shtunën scitechdaily.

Ghrelin, një hormon që rrit urinë, prodhohet nga trupi në përgjigje të aktivizimit të p53. Hormoni estrogjen parandalon ndërveprimin e p53 me ghrelin tek gratë, gjë që parandalon dëshirën për të ngrënë pas ekspozimit në diell.

Studimit u krye në partneritet me studiues të shumtë izraelitë dhe ndërkombëtarë, dhe u publikua në revistën e njohur “Nature Metabolism”.

Të dhënat epidemiologjike të studimit, të cilat përfshinin vetë-raportime nga studentët që kishin kaluar kohë në diell, u mblodhën gjatë një studimi njëvjeçar me rreth 3,000 izraelitë të të dy gjinive në lidhje me zakonet e tyre të të ngrënit. Këto të dhëna u kombinuan me gjetjet e një studimi gjenetik të kryer në një laborator. Rezultatet tregojnë se si laborator ashtu edhe tek njerëzit, lëkura është një rregullator kyç i energjisë dhe oreksit (metabolizmit).

Studiuesit shpjegojnë se ka ndryshim dramatik në metabolizmin mes grave dhe burrave, që ndikon në shëndetin dhe sjelljen e tyre.