Studimi i Oxfordit: Kosova me masat më të rrepta anti-Covid në Europë

Sipas një studimi të huaj, Kosova është vendi më strikt në Europë sa u përket masave anti-Covid. 

Kosova (69.44 / 100) duket të jetë vendi më i rreptë në Europë përsa i përket përgjigjes së qeverisë së saj ndaj pandemisë ndërsa Bjellorusia dhe Gjeorgjia janë më të butët me 8.33/100 secila.

Sa i përket BE’së, vendi me më së shumti masa është Portugalia 66.2/100, ndërsa shtetet baltike si Estonia dhe Lituania janë me më së paku masa 19.44/100. 

Si është matur indeksi?

Ne shënojmë prezencën e politikave, i tha Euroneës Dr Anna Petherick, lektore dhe një nga autorët e gjurmuesit të Oksford që e ka kryer hulumtimin..” Pika kryesore është se ajo siguron këtë masë objektive të asaj që vendet e ndryshme po bëjnë, “shtoi ajo.

Për të matur ashpërsinë për shembull, ata morën parasysh nëntë indekse: nga mbyllja e shkollave dhe vendeve të punës, transporti, kufizimet në udhëtime dhe tubime për të qëndruar në shtëpi kërkesat dhe fushatat e informacionit publik.

Rreth 290 kontribues azhurnojnë informacionin nga zyrtarët qeveritarë ose raportet e lajmeve dhe i shndërrojnë ato në një sistem të kodimit të porositur.

“Nëse njerëzit lejohen të mblidhen në grupe me 50, kjo merr një vlerësim, nëse ata mund të mblidhen vetëm në grupe me 5, kjo është një vlerësim më intensiv,” shpjegoi bashkëautor i gjurmuesit, Toby Phillips.

“Heterogjeniteti i përgjigjeve të qeverisë është pikërisht pse nevojitet një masë e standardizuar, transparente, krahasuese”, argumentoi Dr Thomas Hale, një profesor i asociuar në politikat publike i cili gjithashtu punoi në projekt.

A janë masat më të rrepta më të mira?

“Mendimi më naiv është se të ndalosh njerëzit të përzihen është zgjidhja, por më pak naivja është se nuk është pa kosto”, tha Petherick, duke sugjeruar që një kombinim i disa politikave po ofron përfitimet më të mëdha shëndetësore.

Sidoqoftë, “shpërthimi fillestar sugjeron që ekziston një marrëdhënie midis rreptësisë së përgjigjes së politikës dhe shpejtësisë së përgjigjes së politikës me të dy shoqërohen me vdekje më të ulëta,” pohoi Phillips.

“Ekziston gjithashtu një sfidë e” lodhjes së bllokimit “, veçanërisht për popullatat që nuk kanë burime ekonomike ose mbështetje për të mbajtur masat fizike të distancimit” vuri në dukje Hale.